Intr-un interviu acordat Revistei Psychologies, doamna Monica Reu - fondator si Presedinte al Asociatia pentru Comunicare Non-Violenta (ACNV), apreciaza ca "Rolul mediatorului este, din punctul meu de vedere, acela de a asigura, in primul rand, pe fiecare dintre parti ca nevoile ei sunt auzite si luate in seama.

Asadar, mediatorul trebuie sa fie un fin cunoscator al nevoilor umane. Este o persoana care traduce fiecaruia mesajul celuilalt in cuvinte mai usor de auzit, incearca sa-i aduca pe un teren comun si cauta sa gaseasca, impreuna cu partile, o solutie acceptata de comun acord. Si cred ca poate ajuta enorm, oferind celor doua persoane aflate in razboi o perspectiva pe care nu ar fi reusit poate niciodata sa o vada altfel. Ce bine ar fi insa daca am avea abilitatile de comunicare necesare pentru a ne gestiona singuri diferendele!"

Cu privire la abilitatea oamenilor de a-si rezolva singuri conflictele doamne Monica Reu afirma că "foarte putini oameni stiu sa-si gestioneze constructiv conflictele. Adesea, in urma lor, raman cu resentimente si un gust amar sau chiar cu sentimente de neputinta si disperare."

Motivul acestei neputinte de a-si rezolva singuri neintelegerile consta in faptul ca "suntem inca victime ale acestui model de rezolvare a conflictelor, din care unul iese ciufulit, iar celalalt cu nasul pe sus, in care fie contraatacam, fie cedam. Un rol important il are la educatia noastra, din care lectiile de autocunoastere, de comunicare eficienta si de abilitati de gestionare a diferendelor au lipsit cu desavarsire."

 

Interviul a mai abordat si urmatoarele teme:

Exista o stiinta a gestionarii situatiilor de conflict?

+ Avem adesea conflicte. Nimeni nu trece prin viata fara ele. De unde apar? Lumea de azi se scalda in conflicte. De ce? De unde vin ele? La nivel personal si international?

+ Stiu oamenii sa isi rezolve inteligent conflictele? Ce vedeti in practica dvs.?

+ Ar putea invata? Cum?

+ Exista moduri diferite de a trata un conflict cu un copil fata de unul intre adulti?

+ Unde se poate invata in Romania managementul conflictului?

Intregul interviu se regaseste pe: www.psyhologies.ro

 

Interviu acordat Revistei Psychologies

Autor: Iuliana Alexa

 

Monica Reu este fondatorul si presedintele Asociatiei pentru Comunicare Non-Violenta si primul trainer roman certificat al Center for Nonviolent Communication.

Este formator certificat CNFPA si organizeaza si conduce workshop-uri de CNV din anul 2005, impartasind metoda in cursuri deschise, grupuri de practica, tabere de familie, scoli si institutii.

Pasiunea ei este sprijinirea dascalilor, a copiilor si a cuplurilor in implementarea acestui model de comunicare in viata de zi cu zi. La inceputul anului 2010 a dat nastere celui mai tare program de dezvoltare personala – fiica ei, Sara Emma. La jumatatea aceluias an, a demarat cursul “Educatie empatica”, din dorinta de a impartasi parintilor modul in care Comunicarea Nonviolenta poate ajuta la crearea si consolidarea unei relatii bazate pe incredere, respect si empatie intre adulti si copii. 

Sursa: Asociatia pentru Comunicare Non-Violenta www.nonviolenta.org

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top