Prof. dr. Tudorel Butoi a explicat, în cadrul conferinţei „Necesitatea utilizării expertizei psihologice în justiţie” că latura subiectivă a infracţiunilor este încă simplist înţeleasă, întrucât universul psihologic al victimei sau al agresorului este mult mai complex.

„Expertiza psihologică presupune expunerea unor concluzii obiective. De la normalitate la patologie, analiza comportamentală este un instrument foarte important din perspectiva psihologiei judiciare.

Ţinând cont de latura subiectivă, analiza comportamentală este aptă să traducă motivaţiile, complexele, polarizarea emoţională, blocajele emoţionale iar expertiza psihologică are caracter de sine stătător.

Judecătorul vrea să facă dreptate, aşa că trebuie să ştie aceste lucruri. Dacă psihologia judiciară a bătut în cuie comportamentele simulate atunci înseamnă că în structurile sale psihologice, duplicitatea trebuie acceptată.

Expertiza psihologică se dispune de către judecători, avocaţi, mediatori şi poate fi valorizată doar de către organul judiciar, de către judecator.

Judecătorii trebuie să fie senini şi liniştiţi cu propria conştiinţă, iar noi ca psihologi trebuie să îi ajutăm.”, a declarat prof. dr. Tudorel Butoi.

 

Referindu-se la expertiza psihologică, profesorul a explicat faptul că la finalul acesteia, psihologul trebuie să îşi exprime opinia profesională certă. „La finalul expertizei, judecătorul are nevoie de o opinie clară a psihologului, pentru a se putea decide asupra cazului. Respect foarte mult pe cei care lucrează la D.G.A.S.P.C. şi investigaţia realizată de ei are un rol important în decizia judecătorului, dar este cu totul altceva decât expertiza psihologică.”

La rândul său, conf. dr. Florian Gheorghe, membru ȋn Consiliul Director al Institutului de Psihologie Judiciarǎ, a vorbit despre cauzele psihosociale care conduc la abuzul copiilor în familie.

„Conflictualitatea umană a explodat. Trăim un paradox şi anume că toată lumea vrea să traiască intens, să aibă numai bucurii, iar al doilea element este că toată lumea vrea o inaltă securitate, a vieţii, a oraşului, a comunităţii dar aceste lucruri nu merg împreună. Este trist când conflictele de familie se rezolvă prin lege.

Ne raportăm la oameni şi la cazuri aşa cum sunt la momentul de faţă, fără să ne dăm seama că lucrurile au o istorie de care nu s-a ocupat nimeni.

Pentru părinţi, copilul are o semnificaţie pe care doar psihologul o poate identifica iar viitorul adult va fi conform modelului promovat în societate, dar şi suprasaturat informaţional.”, a explicat conf. dr. Florian Gheorghe.

 

Conferinţa "Lansarea Tabloului Experţilor Psihologi. Necesitatea utilizării expertizei psihologice în justiţie" a fost organizată de Tribunalul Bucureşti, Institutul de Psihologie Judiciară, Baroul Ilfov şi Sănătatea Media Group.

 

Autor: Lavinia Radu

www.exploremedicinetv.ro

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top